Investitie medie in proiecte de franciza “Bursa.ro”

Investitie medie in proiecte de franciza “Bursa.ro”

Criza a sporit numărul francizelor mici, care au scopul de „auto-angajare”
28.05.2012 – Companii-Afaceri
Alina Toma Vereha

Criza a sporit numărul francizelor mici, care au scopul de "auto-angajare"

Şomajul ridicat generat de criza financiară a sporit cererea de francize mici, al căror cost este de 10.000-15.000 de euro. Osvaldo Iandolo, directorul general al companiei AZ Franchising, firmă de consultanţă care se ocupă şi cu promovarea de francize, ne-a declarat, într-un interviu: „Criza a adus o cerere mare de francize în România şi în Europa în general. Întreprinzătorii se repoziţionează, iar cei tineri în special caută afaceri noi, în care să se autoangajeze. Cele mai cerute francize în momentul de faţă presupun autoangajarea francizatului şi a maxim 1-2 salariaţi. Cei care vor să intre într-un sistem de francize se uită în primul rând la preţ. Majoritatea au buget de circa 10.000 – 15.000 de euro”.

Întrebat care sunt domeniile în care tinerii întreprinzători pot dezvolta cu succes o franciză cu buget redus, domnul Iandolo ne-a răspuns că cele mai multe cereri se îndreaptă către centre de înfrumuseţare, cosmetică, unghii false, vânzări de servicii financiare, vânzări de echipamente, patiserii, covrigării.

Directorul AZ Franchising apreciază că piaţa de profil din ţara noas­tră este încă în formare pentru că nu există o cultură a francizelor: „România are un potenţial enorm de dezvoltare. Sistemul de franciză nu este bine cunoscut şi este greşit înţeles de marea majoritate a întreprinzătorilor. Mulţi întreabă dacă firma care deţine franciza îi angajează. Şi francizorii sunt slab pregătiţi. Mulţi nu au clar modelul de business pe care vor să îl implementeze”.

*  Avantajele competitive ale francizei

Osvaldo Iandolo susţine că pentru a avea succes cu o franciză, un întreprinzător trebuie să-şi creeze o bază solidă de cunoştinţe. Franciza oferă, în afară de brand, organizare, un know-how şi un training temeinic, care să asigure o bază sigură în dezvoltarea afacerii. Francizaţii trebuie, apoi, să dezvolte afacerea implicându-se foarte mult în vânzarea produselor sau a serviciilor respective. O franciză mai oferă putere de achiziţie a mărfurilor şi o selecţie a furnizorilor. „Astfel, dacă intri într-un sistem de francize, capeţi un avantaj competitiv faţă de alţi jucători, te poziţionezi mai bine pe piaţă şi poţi face faţă cu brio contextului economic actual care încă este dificil”, a completat domnul Iandolo.

Directorul AZ Franchising ne-a mai declarat că a intrat pe piaţa noastră pentru a dezvolta servicii de publicitate dedicate francizelor (portal web, reviste specializate etc). Numai că societatea pe care o conduce a ajuns să ofere consultanţă şi cursuri pentru a populariza sistemul francizelor, în contextul în care întreprinzătorii sunt slab pregătiţi. „Piaţa românească se va dezvolta cu adevărat abia când va exista o cultură a francizelor”, a conchis domnul Iandolo.

*  Sistem de franciză pentru Plafar şi alţi mari jucători

Chiar dacă sunt foarte căutate francizele cu buget mic, pe piaţa francizelor îşi pregătesc intrarea şi jucători cu un buget mai consistent. Osvaldo Iandolo ne-a declarat că AZ Franchising se ocupă de consultanţă pentru Plafar, care doreşte să dezvolte un sistem de franciză.

Compania a mai implementat franciza MiniBlu şi este în negocieri pentru promovarea şi dezvoltarea sistemului de francize pentru un cunoscut brand românesc de îmbrăcăminte pentru copii. O franciză interesantă şi nouă pe care AZ Franchising o va aduce în curând pe piaţa noastră este automatul de pizza italiană.
Osvaldo Iandolo apreciază că piaţa francizelor din ţara noastră va creşte cu aproape 10% faţă de anul trecut. Domnia sa susţine că sunt aproximativ 400 de francize româneşti, din care doar jumătate sunt operative. În total, avem aproape 600 de francize, iar cifra de afaceri totală a magazinelor în franciză este de aproape un miliard de euro, a subliniat domnia sa.

foto

Osvaldo Iandolo, directorul general al companiei AZ Franchising, ne-a declarat:

„Cei care vor să intre într-un sistem de francize se uită în primul rând la preţ. Majoritatea au buget de circa 10.000 – 15.000 de euro”.

Share this post