Franciza cu produse de unu, doi si trei euro

Franciza cu produse de unu, doi si trei euro

Euro City este o retea de magazine care comercializeaza produse non-alimentare la pret fix – unu, doi sau trei euro. In prezent, exista doua cornere in franciza in Romania, dar reprezentantii companiei vor sa se extinda.

 

Euro City a fost lansat in urma cu aproximativ 15 ani, facand parte din cel mai mare grup de distributie angro din Italia, cu o vechime de circa 50 de ani pe piata.

Afacerea a fost conceputa de la bun inceput pentru a fi dezvoltata in sistem de franciza. In prezent, exista in jur de 150 de magazine deschise pe teritoriul Italiei, Letoniei si Romaniei.

Euro City este prezent pe piata romaneasca de aproximativ de trei ani. Insa, din cauza unor probleme de management, fostul partener a trebuit sa-si inchida magazinele in prima jumatate a acestui an”, spune pentru startups.ro Osvaldo Iandolo, reprezentantul Euro City in Romania, responsabil cu reluarea dezvoltarii retelei la noi in tara.

La inceptul acestei luni au fost deschise doua cornere Euro City in franciza, in cadrul unor supermarket-uri – unul dintre ele situat in Miercurea Ciuc, iar celalalt in apropierea acestui oras.

Nu vizam anumite orase, pentru ca nu orasul este problema, ci adaptarea formatului la piata pe care activeaza francizatul”, explica Osvaldo Iandolo.
Investitie
Valoarea investiei depinde de formatul ales de antreprenor – magazin Euro City, corner intr-un alt magazin sau contract de distributie.

In cazul unui magazin Euro City, taxa de franciza este de 5.000 de euro. La acesti bani se adauga investitia in deschiderea magazinului de circa 200 de euro/mp si valoarea stocului initial de aproximativ 300 de euro/mp.

Suprafata unui magazin trebuie sa fie de minim 60 mp si poate ajunge pana la 120 mp, francizatul fiind obligat sa respecte un anumit design, de la tipul mobilierului si pana la brand-uirea unitatii.

In cazul in care candidatul opteaza pentru formatul de corner, taxa de franciza se ridica la 3.000 de euro.

Cheltuielile de amenajare sunt mult mai mici in acest caz, mai ales ca francizatul nu este obligat sa cumpere un anumit tip de mobilier, ci doar sa personalizeze cornerul cu logo-ul Euro City. Suprafata cornerului este situata intre 20 mp – 40 mp.

Pentru a deveni distribuitor de produse Euro City, folosindu-se de propriul magazin deja existent, antreprenorul trebuie sa plateasca o taxa initiala de 1.000 de euro.

Cifra de afaceri estimata pentru un magazin Euro City este de 250.000 de euro – 400.000  de euro pe an. In aceasta situatie, recuperarea investitiei initiale se poate realiza intr-o perioada de un an – un an si jumatate.

Potrivit lui Osvaldo Iandolo, printre factorii care pot influenta rezultatele unui magazin se numara zona in care este amplasat, chiria spatiului, numarul de angajati, dar si gradul de implicare al francizatului in afacere.
Sistemul de franciza
In Romania, acest gen de afacere este pornit de regula de persoane care activeaza deja in retail si doresc sa investeasca intr-o noua afacere”, mentioneaza reprezentantul Euro City in Romania.

Atat francizatii, cat si cei care aleg sa devina distribuitori pentru Euro City, beneficiaza de consultanta inainte de lansarea afacerii pentru a adapta formatul la specificul pietei pe care activeaza.

Magazinul poate fi amplasat atat stradal, cat si intr-un centru comercial, in conditiile in care exista un trafic pietonal multumitor.

In ceea ce priveste aprovizionarea cu produsele distribuite de Euro City, toti partenerii colaboreaza direct cu firma din Italia.

Exclusivitatea se acorda in functie de marimea orasului. La o populatie de 50.000 de locuitori se acorda exclusivitate la nivel de oras. Insa, pentru orasele mai mari, se discuta de exclusivitate la nivel de cartier sau de zona, in functie si de puterea de acoperire a francizatului.

Contractul de franciza se semneaza pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea reinnoirii. Pe toata durata contractului francizatii nu platesc niciun fel de taxe.

Afacerea Euro City in Romania
Catalogul Euro City cuprinde o gama de 15.000 de produse, in cadrul careia exista trei categorii de produse din punct de vedere al pretului de vanzare – produse la un euro, doi euro sau trei euro.

Un procent de 60% din produse provine din China – portelan, lumanari, jucarii, accesorii, bricolaj etc. Restul de produse provin din Italia si din alte tari europene, iar aici intra toate produsele precum cele cosmetice, produsele de ingrijire corporala, sapunuri, detergenti etc.

In Romania, magazinele care comecializeaza produse la pret fix sunt percepute prin prisma asa numitului <convenient store> (n. red. – magazin cu preturi mici), si nu a cumparaturilor de impuls”, explica Osvaldo Iandolo.

El spune ca, in Europa, valoarea medie a unui bon in magazinele cu pret fix (n. red. – un euro) este de cinci euro. In Romania si Portugalia, unde consumatorii au un comportament asemanator in ceea ce priveste magazinele cu pret fix, valoarea medie este de trei euro pentru un bon.

In Romania, clientii sunt reprezentati in proportie de 80% de femei, care fac cumparaturi pentru casa si familie. Din restul clientilor, o parte insemnata o detin adolescentii, in special in magazinele amplasate in centrele comerciale.

Planuri de dezvoltare
Ne asteptam ca acest concept sa aiba succes pe piata romaneasca prin prisma faptului ca Euro City ofera francizatilor o mare flexibilitate de adaptare a conceptului la specificul pietei pe care activeaza”, precizeaza Osvaldo Iandolo.

El spune ca o optiune foarte flexibila este reprezentat de corner, ce poate fi pozitionat in diverse magazine si este mai putin costisitor din punct de vedere al cheltuielilor administrative.

Anul viitor, vor fi deschise sapte cornere de catre un singur francizat in zona Transilvania.

Pentru moment, Osvaldo Iandolo are foarte mare incredere in dezvoltarea afacerii in Romania, in special prin sistemul de cornere si de distributie. Asta pentru ca lipsa de lichiditati ii face pe intreprinzatori sa se orienteze catre afaceri mai putin costisitoare decat deschiderea unui magazin de cel putin 60 mp. Insa, reprezentantul companiei este deschis si la discutii pentru acordarea de francize regionale sau chiar a unei master francize pe intreg teritoriul Romaniei.

DE RETINUT:
Domeniu de activitate: comertul cu produse non-alimentare la pret fix.
In cazul unui magazin Euro City, taxa de franciza este de 5.000 de euro. La acesti bani se adauga investitia in deschiderea magazinului de circa 200 de euro/mp si valoarea stocului initial de aproximativ 300 de euro/mp.
Suprafata unui magazin trebuie sa fie de minim 60 mp si poate ajunge pana la 120 mp
In cazul in care candidatul opteaza pentru formatul de corner, taxa de franciza se ridica la 3.000 de euro, iar investiile in amenajarea magazinului scad considerabil. Suprafata cornerului este situata intre 20 mp – 40 mp.
Pentru a deveni distribuitor de produse Euro City, folosindu-se de propriul magazin deja existent, antreprenorul trebuie sa plateasca o taxa initiala de 1.000 de euro.
In ceea ce priveste extinderea pe piata din Romania, sunt vizate toate orasele tarii, formatul putand fi adaptat la specificul fiecarei piete locale.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Share this post