Cum se alege o franciza Esimplu.ro

Cum se alege o franciza Esimplu.ro

Afacerile la cheie au deschis tot mai mult apetenta antreprenorilor pentru investitii, in ciuda crizei financiare care inca rezida pe pietele europene. Dupa valul de falimente din ultimii ani ale afacerilor personale, franciza pare sa ocupe un segment tot mai important din piata romaneasca de business, aceasta tendinta pozitiva fiind confirmata si de intrarea recenta a brandurile de lux pe piata autohtona.

Desi contradictoriu acest fenomen – pe aceeasi piata de business in care afacerile personale se clatina, iar francizele se extind -, explicatia specialistilor este una cat se poate de simpla: „Piata francizei este intotdeauna in contratendinta fata de ciclurile economice”, spune Osvaldo Iandolo, general manager AZ Franchising Romania.

In realitate insa, interesul investitorilor pentru business-ul la cheie prezinta si argumente mai rationale de atat, determinat de factori economici si sociali. Mai exact, pierderea locului de munca sau scaderea competitivitatii propriei afaceri i-a determinat pe multi antreprenori sa se orienteze spre o afacere considerata mai sigura, ne explica specialistul in francize de la AZ Franchising Romania.

Si totusi, cat de sigura este o franciza fata de o afacere demarata in regim propriu?

Potrivit lui Osvaldo Iandolo, „procentul de mortalitate in primul an – care este si cel mai delicat an de activitate – al punctelor de vanzare in franciza este de 3%, procent ce reprezinta mai mult de jumatate din taxa de mortalitate medie a noilor activitati comerciale”, ne marturiseste specialistul, care citeaza cel mai recent studiu realizat de Federatia Italiana de Franciza.

Pe de alta parte, cu totii suntem de acord ca succesul oricarei activitati comerciale depinde intotdeauna de cel care o gestioneaza si niciun francizor nu poate sa garanteze succesul unei afaceri la cheie. in plus, orice afacere, indiferent de forma ei, prezinta anumite riscuri pe care antreprenorii ar trebui sa si-i le asume.

Cum alegi practic franciza?

Cu peste 400 de concepte de franciza care opereaza in zeci de industrii, deschiderea unei afaceri la cheie nu ar trebui sa fie decat o problema de optiune. Totusi, este important sa iei in calcul anumite criterii atunci cand alegi o franciza precum piata, costul si conditiile francizorului.

Prospecteaza piata

Ca orice alta afacere, si lansarea unei francize trebuie sa fie corelata cu oportunitatile de pe o anumita piata si sa tina cont de trendul consumului, gustul si preferintele consumatorilor si, cel mai important, nevoile/ cererile acestora.

Unii ar spune ca industria Horeca – restaurante, cafenele – prezinta cel mai mare apetit pentru afacerile la cheie (cunoscuta fiind pasiunea romanilor pentru activitatea culinara), dar nici retailul sau serviciile nu se situeaza mai prejos de cererea consumatorilor romani.

Osvaldo Iandolo spune, dimpotriva, ca cei mai multi investitori de francize sunt interesati mai degraba de costurile pe care le implica aceasta, si nu se intereseaza de un anumit domeniu de activitate. „Sunt cautate francizele care au o joasa investitie si au caracteristica “auto-angajarii”, adica acele formule comerciale sau “formate” care prevad ca francizatul insusi sa lucreze, chiar si fara angajati”, spune managerul AZ Franchising Romania, exemplificand printre altele curatenia masinilor cu substante speciale si fara apa, lucrari speciale de restructurare – care implica produse cu nano-tehnologie – sau chioscurile.

Analizeaza costurile

Trebuie stiut de la inceput ca investitiile pentru a deschide o activitate in franciza sunt intotdeauna ridicate. Costul unei francize porneste de la 3.000 de euro si ajunge si la la 400.000 de euro. Costul presupune atat cumpararea licentei, achizitionarea produselor si a echipamentelor/ utilajelor, cat si investitia initiala in unitate.

Mai exact, investitiile in achizitionarea sau inchirierea terenului, in constructia spatiului, daca este cazul, in mobilier si amenajarea corespunzatoare, precum si cheltuieli cu trainingul angajatilor, dupa caz.

In functie de politicile de marketing ale francizorului, pretentia francizatului de a detine exclusivitatea teritoriala, pretul unei afaceri la cheie creste.

De asemenea, francizatul poate fi obligat, in functie de contract, sa plateasca o redeventa ca procent din cifra de afaceri sau o taxa fixa prestabilita pentru dreptul de a comercializa produsele sau serviciile sale, pe langa taxa de intrare in retea, solicitata insa doar de unii dintre francizori.

Costurile pot fi prea mari si prea multe pentru majoritatea investitorilor, insa avantajul major pe care il presupune o franciza este faptul ca „achizitiona know-how-ul intr-un timp scurt produce o reducere atat a costurilor, cat si a riscurilor de start-up”, apreciaza Osvaldo Iandolo.

Informeaza-te despre francizor

Orice antreprenor care urmeaza sa incheie un parteneriat de afaceri trebuie sa se informeze despre viitorul posibil partener. Prin urmare, documentarea asupra activitatii francizorului si solicitarea de informatii despre activitatea acestuia precum si despre firma francizorului sunt imperios necesare pentru un viitor francizat.

Poti chiar sa vizitezi unul dintre francizati, sfatuieste specialistul, pentru a cunoaste experieta lor comerciala si pentru a face o alegere constienta.

Pe langa aceasta, un studiu de piata este absolut necesar, la fel si un plan de afaceri aferent, realizat pe baza datelor primite de la francizor si a activitatilor similare.
Toate aceste masuri de precautie te vor ajuta, totodata, sa te feresti de situatia in care te poti alege cu o „franciza falsa”.

Cum identifici o franciza falsa

Potrivit acestuia, o franciza falsa este acea franciza in care interesul este doar acela de a deschide un punct de vanzare, francizorul lasand apoi singur francizatul, fara sprijin sau alt ajutor.

Acestea pot fi considerate “francize false” iar aceste raporturi pot fi reglementate prin alte forme contractuale similare francizei, de exemplu contracte de licenta sau distributie in exclusivitate, ne explica directorul AZ Franchising, apreciind ca riscul de a intalni o astfel de afacere nu depinde de sectorul de activitate.

La ce sa fii atent

Dezavantajul cel mai mare in cazul francizelor ramane acela al limitarii autonomiei antreprenorului/ francizatului. In aces sens, este bine sa analizezi foarte atent contactul de achizitie a unei francize.

Iata cateva sfaturi de la specialistul in francize Osvaldo Iandolo:

analizeaza clauzele de exclusivitate, atat la cele care se refera la achizitia de produse de catre francizor, cat si in ceea ce priveste noile deschideri in zonele vecine, si la clauzele comerciale de vanzare-cumparare ale produselor si serviciilor sau ale timpilor de plata si a preturilor sugerate,

– identifica daca exista neconcordante cu planul de afaceri al activitatii care se doreste a fi deschisa,

– studiaza o propunere comerciala care sa permita francizatului sa realizeze repede break-even-ul (Pragul de rentabilitate) la pretul de vanzare adecvat pietei (independent de valoarea investitiei initiale),

– creeaza conventii bancare sau instrumente de garantie financiara care nu agraveaza angajamentul initial al francizatului in termeni de lichiditate,

– pregateste-te pentru un training on the job continuu, mai ales in faza de start up, fiind factorul uman/professional strategic in general si de mai mare risc in Romania.

Sursa: ImpactNews

Share this post